Miután tavaly a furmintot népszerűsítették, most a hazánk kultúrájának fontos részét képező vörösborfajtát tette meg az év borának az Agrárminisztérium.
Új kiadványok, workshopok, tudományos konferenciák, valamint genetikai kutatások segítségével népszerűsítik és fejlesztik 2018-ban az év borának választott kékfrankos termelését és fogyasztását hazánkban - derült ki az Agrárminisztérium sajtótájékoztatóján. Az állami szerv hagyománnyá szeretné tenni, hogy minden évben különös figyelmet kapjon egy Magyarországon fontos borfajta, miután a 2017-es furmint éve sikerrel zárult.
Az eseményen Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke elmondta: a kiválasztott kékfrankosok népszerűsítése és megismertetése érdekében idén kiadták a Kékfrankos Borkiválóság könyvet, mely 77 bort mutat be. A kiadvány célja a fajta eredetének, elterjedésének, egyéni karakterének a bemutatása, illetve a kékfrankossal foglalkozó legjobb borászok, pincészetek megismertetése a borkedvelőkkel.
Az ötezer példányban kiadott könyv mellett idén olyan csokoládéválogatást is elérhetővé tesznek, melyben az édességek belsejét egy-egy jó minőségű kékfrankos borral tölktik meg. Ezzel akarnak rámutatni, hogy az élelmiszerágazaton belül is lehetőség van az ital népszerűsítésére.