2024.04.26, Péntek

Idén Lengyelországban zakatol majd a MÁV Nosztalgia zarándokvonata

MTI

2018.06.24. 13:01

Az első világháború százéves évfordulója és az ezeréves lengyel-magyar barátság indokolta a helyszínválasztást.

Hirdetés

Az első világháború keleti frontjának hadszíntereire indul történelmi különvonat a nyáron - jelentették be szombaton Budapesten, a Nyugati pályaudvaron. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára kiemelte: Galícia területén sok osztrák és magyar katona harcolt, ezért azon a területen sok első világháborús hős nyugszik. Ezek mellett az ezeréves lengyel-magyar barátság miatt döntöttek úgy, hogy idén Lengyelországba indítják el a MÁV Nosztalgia történelmi zarándokvonatát a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) szakmai támogatásával.

A Galícia Expressz július 15-én Budapestről indul ötnapos emlékútjára. A zarándoklat jellegű programsorozat több galíciai települést is érint, például Limanowát, Gorlicét, Rzeszówot és Przemyslt. Az emlékvonat programjának kiinduló és végső állomása Krakkó.

Kovács Vilmos, a HIM parancsnoka szerint a Galícia Expressz útja megemlékező és kegyeleti út is egyben, mivel nem volt olyan család, amely ne lett volna érintett a száz évvel ezelőtt végetért első világháború szenvedéseiben. Az egyes helyszíneken és a vonaton is tartanak majd szakmai előadásokat, tájékoztatókat.

 

Több százan vesznek majd részt a koszorúzásokon

A Galícia Expressz a tervek szerint 14 kocsival, több száz utassal a fedélzetén indul ötnapos útjára. Az utazások a szakmai, történelmi előadások, s hagyományőrzők katonai bemutatói mellett színvonalas zenei programmal is készülnek. A vonaton a Sebő Együttes zenél majd a Kossuth-díjas Sebő Ferenc vezetésével - tette hozzá.

A körutazás során több helyszínen koszorúzással, katonai tiszteletadással egybekötött megemlékezéseket tartanak. A központi megemlékezést az utazás harmadik napján, július 17-én Przemyslben tartják, ahol lengyel-magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek az első világháborúban elesett hősökre.

OrszágosMÁVnosztalgiavonatlengyel-magyar barátságI. világháborúLengyelország