2024.03.28, Csütörtök

Jövőre Pest megye még több pontján lesz szupergyors az internet

MTI

2016.11.15. 16:53

Több milliárd forinttal támogatja a Digitális Jóllét Program a régió optikai hálózatfejlesztését, ezzel összhangban a UPC is tovább javítja a Monort, Nagykátát és környékét magában foglaló 29-es körzet internetelérését.

Hirdetés

A monori optikai hálózat 2016-os befejezése után Monorierdőn és Nagykátán folytatja a hálózatfejlesztést a UPC Magyarország Kft. Jövő áprilistól pedig további településeken fejleszt az öt járást magában foglaló, 29-es számot viselő körzetben, ahol a UPC az első számú vezetékes szolgáltató - jelentette be Császár Zoltán, a társaság stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója kedden Monoron.

Az igazgató felidézte: az optikai hálózat kivitelezése Monoron már zajlik, és ez év végére befejeződik, ezáltal az 5-18 Mbit/s-os letöltési sebesség 500-ra növekszik. A UPC Monor-Monorierdő-Nagykáta beruházása több mint 1 milliárd forint, amely saját forrásból valósul meg és a jövő év első negyedévének végéig befejeződik.

 

A Belügyminisztérium digitális szolgáltatásai is jobban terjedhetnek

Császár Zoltán elmondta azt is, hogy 2017 második negyedévétől a kormányzat Digitális Jóllét Programjával összhangban folytatódik a fejlesztés. A program keretében a kormány nemzeti forrásból támogatja a Pest megyei régióban a szupergyors internetelérést szolgáló hálózatfejlesztést. A pályázatot várhatóan december elején írják ki.

Csak a 29-es körzetben több milliárd forintról van szó, és járásonként változó az összeg. A kormány azokat a háztartásokat támogatja, ahol nincs olyan szupergyors internet, mint amilyen Magyarország több településén ma már elérhető. Az igazgató közölte: 2018 végére a körzet mintegy 100 ezer pontjára - háztartásokba, vállalkozásokhoz, intézményekhez - jut el az optikai hálózat, és a kormányzati pályázat jelentősen segíthet a többi település fejlesztési sebességén.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára hangsúlyozta: olyan új digitális szolgáltatások válnak elérhetővé a hétköznapi életben, mint például a BM digitális személyigazolványa, ehhez azonban infrastruktúra kell. Uniós forrás nem használható fel a közép-magyarországi régióban, így nemzeti forrásból ír ki pályázatot a kormány - a feltételrendszert már egyeztette a szolgáltatókkal.

MonorPest megyeNagykátadigitális fejlesztésoptikai hálózatinternet