2024.06.17, Hétfő

Elpusztult Európa legöregebb hiúza a Budakeszi Vadasparkban

vadaspark-budakeszi.hu

2017.11.05. 18:26

Legalább tíz évvel tovább élhetett, mint a vadonban élő társai.

Hubert, a Budakeszi Vadaspark hiúzmatuzsáleme csütörtökön éjjel örökre lehunyta sárga szemeit. A fokozottan védett, Európa vadonjaiból már szinte teljesen eltűnt eurázsiai hiúz idén már a 23. életévét ünnepelte, ezzel feltehetően ő számított a kontinens korelnökének.

Az állatkertekben és a vadasparkokban a nyugodt, stresszmentes életkörülmények, a folyamatos, szakszerűen megtervezett táplálás és a gondos orvosi ellátás, illetve a természetes ellenségek hiánya miatt ezek a nagyragadozók jóval tovább élnek, mint a vadonban. Hubert 2011-ben érkezett a számára „nyugdíjas szállást” nyújtó Budakeszi Vadasparkba, és ugyan már akkoriban is kifejezetten aggastyánnak számított – hiszen a vadonban egy hiúz átlagosan és legjobb esetben is csupán csak 13 évig él –, a Budakeszi Vadaspark szakemberei napról napra arra törekedtek, hogy Hubert a lehető legtovább okozhasson örömet jelenlétével a vadaspark közönségének.

Előzetesen diagnosztizált mozgásszervi problémái miatt Hubert már több éve folyamatos állatorvosi kezelés alatt állt. Sajnos a fogazata és a csontozata sem volt a régi, így kizárólag puhára főtt csirkehúst ehetett, míg öregecske ízületei „karbantartására” porcerősítőt kapott. A korához képest az elmúlt időszakban jó egészségi állapotban volt, azonban csütörtök kora délután hirtelen rosszullét lépett fel nála. A roham után, a gyors orvosi segítség ellenére, úgynevezett sokszervi elégtelenség tüneteit mutatta, ami után sajnos már teljesen nem tért magához. A további kezelés kilátástalansága miatt a gondozók az eutanázia mellett döntöttek.

BudakesziPest megyeBudakeszi Vadasparkhiúz