2024.03.19, Kedd

Több mint ezer diákot várnak Szigetmonostor környezetvédelmi rendezvényére

onkormanyzat.mti.hu

2018.03.07. 14:50

Az ÖKO-Sziget a víz világnapjához kapcsolódik, azonban idén a fogyasztói szokások hatásáról is részletes ismereteket szerezhetnek a gyerekek.

Hirdetés

A víz világnapjához igazodva, március 22-23-án szervezik meg Szigetmonostoron az általános iskolások legnagyobb környezetvédelmi ismeretterjesztő rendezvényét, az ÖKO-Szigetet. A már negyedjére megtartott rendezvényt a település önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány, valamint az Outdoor Mission Kft. hívják életre.

Tavaly több mint ezer tanuló és csaknem hetven kísérő pedagógus látogatott el Szigetmonostorra, ahol a gyerekek korosztályra szabott játékos programok keretében szerezhettek átfogó ismereteket a bolygónkat fenyegető környezeti veszélyekről. A rendezvény állandó témája a víz, azonban minden évben egy kapcsolódó problémát is feldolgoznak. Tavaly a biológiai sokféleség veszélyes mértékű csökkenése állt a rendezvény középpontjában. Az idei ÖKO-Szigeten a fogyasztói szokások kerülnek a fókuszba.

Az idei ÖKO-Szigeten a fogyasztás problematikáját feldolgozó kerekasztal-beszélgetés, valamint egy Szigetmonostorról készült kisfilm levetítése is színesíti a megnyitó programját, ezután pedig kötött és szabadon látogatható programok várják a diákokat.

 

Minden korosztálynak más játékos feladatot dolgoztak ki

A kötött programok keretében, amelyekre előre be kell jelentkezniük az iskoláknak, az 1-2. osztályosok környezettudatos háztartás versenyben vehetnek részt. Ez egyrészt jó alkalom arra, hogy tudatosuljon a hétköznapi rutin, másrészt a gyerekek a játék révén átgondolhatják és esetlegesen felülbírálhatják a már berögzült szokásokat.

A 3-4. osztályosok arról kapnak átfogó információt, hogy a tányérjukra került étel miből készül, mi lesz a sorsa az el nem fogyasztott ennivalónak, hogyan lesz az ismét része a körforgásnak. Az 5-6. osztályosok számára egy tanösvényt állítanak fel, amely 8 kiemelt környezeti problémán keresztül szemléletesen mutatja be, hogyan hatunk környezetünkre a fogyasztói szokásainkkal. Végül a legnagyobbak a Jövő városa című, a szervezők által kifejlesztett társasjáték révén azt tanulhatják meg, mennyi minden szükséges ahhoz, hogy egy város fenntartható módon működjön.

A szabadon látogatható programokat a szakmai partnerek nyújtják: az Országos Meteorológiai Szolgálat, az MTA Ökológiai Kutatóközpont, a Humusz Szövetség, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az esemény Szigetmonostor Önkormányzata és a Szigetmonostor Faluház és Klímaközpont támogatásával és aktív közreműködésével valósul meg. Az esemény állami védnöke Áder János köztársasági elnök.

Pest megyevízkörnyezetvédelemgyerekprogramSzigetmonostor

Ajánljuk még