2024.04.18, Csütörtök
Klein Dávidék megkezdték a csúcstámadást a Mount Everesten
(Klein Dávid facebook oldala)

Klein Dávidék megkezdték a csúcstámadást a Mount Everesten

origo.hu, pestpilis.hu

2017.05.23. 13:08

Kedden a kettes, szerdán a hármas tábor lesz a cél, csütörtök éjszaka pedig lényegében alvás nélkül indulnak tovább a csúcsra, amit pénteken szeretnének elérni.

Hirdetés

Klein Dávid és Suhajda Szilárd május 23-án, kedden nepáli idő szerint hajnali három órakor (magyar idő szerint hétfő éjjel) elhagyta a Mount Everest 5344 méteres magasságban levő alaptáborát, és elindult a világ legmagasabb pontjára. A két hegymászó az elmúlt másfél hónapban három akklimatizációs kört teljesített, a legutolsón rendhagyó módon a halálzóna kezdetén, vagyis 8000 méteren éjszakáztak.

Az előttük álló csúcsmászó kör várhatóan legalább öt napot vesz igénybe. A tervek szerint kedden az egyik legveszélyesebb szakasznak tartott Khumbu-jégesésen átkelve eljutnak a 6400 méteren fekvő kettes táborig, itt töltik az első éjszakát. Szerdán következik a szintén nagy összpontosítást igénylő Lohtse-jégfal, majd a 7200 méteren levő hármas táborban töltött éjszaka.

Csütörtökön elérik a négyes tábort (8016 méter), innen néhány óra pihenés, de egész napos ébrenlét és mászás után várhatóan még csütörtök este indulnak tovább a 8848 méteres csúcs felé, hogy pénteken közösen felérjenek.

A két mászó első magyarként érheti el serpák és oxigénpalack nélkül a világ tetejét.

SportKlein Dávidhegymászás

Ajánljuk még