2024.05.23, Csütörtök

A szakember utánpótlás rendkívül fontos az élelmiszeriparban

2016.05.05. 10:11

A biztonságos és jó minőségű élelmiszer-termelés egyik alappillére az, hogy az élelmiszerlánc szereplői naprakész és versenyképes ismeretekkel rendelkezzenek.

A biztonságos és jó minőségű élelmiszer-termelés egyik alappillére az, hogy az élelmiszerlánc szereplői naprakész és versenyképes ismeretekkel rendelkezzenek, amelyek lehetővé teszik, hogy munkájukat mindenkor magas színvonalon végezhessék, mondta Zsigó Róbert a SPAR REGNUM Húsüzemének és Oktatóközpontjának bővítése alkalmából rendezett sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a SPAR REGNUM Húsüzemének és Oktatóközpontjának bővítése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a hazai kiskereskedelmi láncok közül egyedül a Spar vesz közvetlenül részt az élelmiszerek előállításában. Úgy vélte, a kibővült üzem termékei külföldön is terjeszthetik a hazai húsipar jóhírét. Az államtitkár örömtelinek nevezte, hogy a Spar nagy hangsúlyt fektet a dolgozók oktatására, az utánpótlás biztosítására, a szakképzésben való részvételre, valamint az ágazati tudásbázis megőrzésére. A minisztérium támogatja a képzőhelyek és a termelők közötti együttműködést, a tárca fenntartása alá tartozó intézmények keretszámainak szükség szerinti megemelésével pedig biztosítani igyekszik a szakember-utánpótlást. Zsigó Róbert szerint a 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia csak akkor garantálhatja az élelmiszerek jó minőségét és a fogyasztók biztonságát, ha az élelmiszerláncban dolgozók modern szaktudással rendelkeznek.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. tavaly több mint 1,7 milliárd forintnyi saját forrást fordított arra, hogy 7500 négyzetméteres húsüzemét egy szeletelő részleggel és oktatóközponttal 10 900 négyzetméteresre bővítse. Erwin Schmuck, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta azt is, hogy tavaly Berlinben mindössze 8 hentes szakember végzett, de Magyarországon is jelentős szakemberhiány alakult ki. Az oktatóközponttal ezen szeretnének javítani. A cégvezető emlékeztetett arra, hogy a három osztrák család tulajdonában lévő cégcsoport 1963-ban nyitotta első húsüzemét Grazban, azóta 8 üzemük működik. Ezek közül a legfiatalabb, a legmodernebb és a legnagyobb kapacitású a bicskei.

Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora közölte, hogy 2004 óta működnek együtt a Sparral, s ezalatt olyan innovációkat hoztak létre közösen, mint a húsok hőmérsékletének nyomonkövetése vagy a marhahús jelölési rendszerek létrehozása. Jelezte, hogy év elején duális képzési szerződést kötöttek, így hat hallgató kezdi meg tanulmányait ebben az évben a vállalatnál. A cég Regnum tálcás termékei nemrégiben engedélyt kapott a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatára.

A Spar negyedszázados működése során eddig összesen csaknem egymilliárd eurót fektetett be Magyarországon. A húsüzemben tavaly 3000 szarvasmarhát és 600 ezer darab félsertést dolgoztak fel. A cégcsoport a múlt év végén 456 üzlettel rendelkezett Magyarországon, ezek közül 75-öt franchise rendszerben kiskereskedő működtetett. A vállalat több mint 13 ezer munkavállalójával az ország egyik legnagyobb munkaadója.

forrás: kormany.hu / MTI/FM Sajtóiroda

Galéria

Gazdaságélelmiszerélelmiszerhúsiparhúsipar

Ajánljuk még