2024.03.19, Kedd

Túl van első szezonján Szentendre egyetlen közösségi kertje

szentendre.hu

2016.09.23. 11:39

Csütörtökön tartották a település első közösségi kertjének ünnepélyes megnyitóját. A Püspökmajor lakótelepen található veteményesben 28 család 28 ágyást ápol.

Hirdetés

A Szélrózsa közösségi kert a Városi Kertek Egyesülettel együttműködve tavasszal kezdte meg első szezonját. Az ágyásokat a környéken lakó családok művelik, a szakmai hátteret ehhez az egyesület adja, melynek a szentendrei a hetedik kertje. A biokertben a művelés során kizárólag természetes módszereket alkalmaznak, kémiai anyagokat nem.

Az első szezonban paradicsom, uborka és paprika is szépen termett, de a tökféléket tönkretette a levélpoloska-invázió. Közben azonban igazi közösség formálódott az ágyástulajdonosokból. A 28 ágyás 28 család mindennapjait változtatta meg a közös munka révén, s remélik, hogy szezonról szezonra egyre sikeresebben kertészkednek majd.

Rosta Gábor, a Városi Kertek Egyesület elnöke a szeptember 22-i megnyitón elmondta, hogy a közösségi kert előkészítése már közel három éve elkezdődött, s megköszönte a város vezetőinek, hogy helyet és lehetőséget adtak a megvalósításra. A tereprendezést és a magaságyások kialakítását a Városi Szolgáltató végezte el, a kert két legnagyobb szponzora, a SIÓ és a Pilisi Parkerdő pedig a kerítéshez és az ágyások fakereteihez járult hozzá.

Galéria

SzentendreHelyikonyhakerthelyi közösség