2024.03.19, Kedd

3500 négyzetméteres sportcsarnokkal bővül egy újbudai gimnázium

MTI

2018.03.22. 16:18

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium 900 tanulója 2020-tól veheti birtokba a komplexumot, melyben kosár-, kézi- és röplabdapálya is lesz.

Hirdetés

Letették a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium sportkomplexumának alapkövét csütörtökön. Barlay Bence, a gimnázium igazgatója ismertette: a tervek szerint 2020-ra elkészülő, 3500 négyzetméteres, kétszintes új tornacsarnokban kosár-, kézi- és röplabdapálya, szertornaterem és lelátó is lesz. A komplexumban egy időben 7 helyszínen tudnak majd sportolni, testnevelésórán részt venni a diákok. A beruházást a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja.

A sportkomplexum tervezett helyszíne (fotó: MTI)

Hoffmann Tamás, a XI. kerületi polgármestere köszöntőjében kiemelte: Újbudán számos sportlétesítmény bővült, újult meg kormányzati segítséggel, így a sportolni vágyók egyre szélesebb rétegeit tudják kiszolgálni.

A budai ciszterci gimnáziumot 1912-ben alapította a rend, az oktatás ekkor a fővárostól ideiglenesen megkapott tantermekben folyt. Az iskola Villányi úti épületének alapkövét 1927-ben tették le, a Wälder Gyula által tervezett épületet két évvel később adták át. A gimnázium néhány év alatt az ország egyik legjobb középiskolájává vált, az 1940-es évekre a tanulólétszám elérte a nyolcszázat.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Bérczi László Bernát, a zirci ciszterci apátság kormányzóperjele és Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) leengedik az időkapszulát (fotó: MTI)

A kommunizmus idején a ciszterci rendtől elvett intézmény József Attila Gimnáziumként működött. A rendszerváltás után, 1992 szeptemberétől volt ciszterci osztály a gimnáziumban, 1997-ben pedig újraindult a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium. Az iskolának jelenleg kilencszáz diákja van.

HelyisportcsarnokÚjbudagimnázium