2024.03.29, Péntek
Több fejlesztéssel újult meg az 50-es villamos vonala: elindultak az alacsonypadlós CAF villamosok
Fotük: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Több fejlesztéssel újult meg az 50-es villamos vonala: elindultak az alacsonypadlós CAF villamosok

magyarepitok.hu, kozbeszerzes.hu, mti

2022.09.02. 14:24

A Colas Alterra, a DUNAGÉP és a Siemens Mobility munkája is hozzájárul a villamosvonal fejlődéséhez.

Hirdetés

Sajtótájékoztatót tartottak szeptember 1-jén kora délután: a korábban lezárt 50-es villamos több projektben újult és újul meg és ennek köszönhetően immár a modern, alacsonypadlós CAF villamosok is járhatnak rajta.

Mindez részben annak köszönhető, hogy a Budapest Közlekedési Központ (BKK) beruházásában a Colas Alterra Zrt. négy villamosmegállót is korszerűsített korábban a XIX. kerületi Kossuth tér és a XVIII. kerületi Szarvas csárda tér között. Akkor a cég munkatársai a Kossuth tér, az Árpád utca, a Baross utca (Béke tér irányú peron), valamint a Szarvas csárda tér peronjait és peronberendezéseit építették át. Emellett többek között elvégezték a szükséges közműkiváltást, elbontották a meglévő megállókat, és korszerű peronokat építettek új utasvárók és -tájékoztatók elhelyezésével.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

A megállóhelyek környezete is megújult: felújították a csatlakozó út- és járdaszakaszokat, autóbusz-megállókat, gyalogátkelőhelyeket, mintegy 40 fát telepítetek és a zöldfelületet is rendezték.

 

A vonal áramellátása és vágánykapcsolatai is előre léptek

 

 

Emellett további fejlesztések is aktuálisak voltak az 50-es vonalán, amit részben ismét a Colas Alterra, részben a Siemens Mobility Kft. részben pedig a DUNAGÉP Zrt. vállalt el. Míg a Colas szerződése a Béke téri és Határ úti végállomás kettős vágánykapcsolat, valamint a Szarvas Csárda téri egyszerű vágánykapcsolat építési munkálataira vonatkozott, addig a DUNAGÉP és a Siemens Mobility áramellátással kapcsolatos feladatokat vállalt el: az előbbi cég a földkábelek és a felső áramvezetékek korszerűsítésére, az utóbbi pedig többek között transzformátorok, elosztók és cellasorok cseréjére kötött megállapodást.

 

A tömegközlekedés népszerűsítésére is alkalmas a beruházás

 

Kunhalmi Ágnes, Szaniszló Sándor, Karácsony Gergely és Gajda Péter

 

A kora délutáni sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester többek között kifejtette: ezért fontos, hogy az 50-es villamos vonalán elindultak szeptember 1-jén az alacsonypadlós CAF-járművek, ezzel ugyanis akadálymentessé teszik a villamosjáratot, és talán visszaadják a közösségi közlekedés népszerűségét, amelyet a koronavírus-járvány idején részben elveszítettek.

Az eseményen szintén részt vett még vett Dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, Gajda Péter, Kispest polgármestere, Kunhalmi Ágnes, Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője és Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere is.

 

Galéria

HelyiBudapestBKKColas Alterra Zrt.villamoshálózat fejlesztésSiemens Zrt.BKV50-es villamosDUNAGÉP Kft.