2022.12.09, Péntek
Szép Ernő műve sok zenével a Budapest Jazz Clubban
Illusztráció, unslpash.com

Szép Ernő műve sok zenével a Budapest Jazz Clubban

MTI

2022.11.18. 09:38

Szép Ernő Vőlegényének különleges, zenés spin-off történetét Vagy a szívem dobbant címmel mutatják be november 22-én Balla Eszter és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével, Forgács Péter rendezésében a Budapest Jazz Clubban.

Hirdetés

A jazzopera, amely a magyar drámairodalom leglíraibb és legzeneibb prózái közé tartozó darab részleteiből született, megzenésítve és elénekelve mutatja be a két főszereplő végtelenségig hömpölygő, időtlen találkozását és az összetartozás-szétválás szerelemi tébolyát - közölte a produkciót tető alá hozó KúlArt Produkció pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a műből kimetszett nagyjelenetek - miközben megőrzik az eredeti történet színházi alapanyagát - két hangra írt, megzenésített, Szép Ernő-i prózaverssé válnak.

A darab zenei anyagát Szitha Miklós, a Talamba Ütőegyüttes egyik alapítója és Dani János, a Swing á la Django együttes zeneszerzője és gitárosa komponálta, Zöldi Gergely dramaturg szövegkönyve alapján.

A főként zenés színházi produkciók megvalósítását támogató KúlArt Produkció a munkafolyamat kezdeti fázisában kifejezetten a Swing á la Django zenekar repertoárjához, azaz az 1910-es, 1920-as évek zenei világához illő szépirodalmi művet keresett. Ebben a korban született Szép Ernő több nagy színdarabja. A Vőlegény nyelvezete és a szerelmes kettősök dinamikája okán tűnt alkalmasnak a feldolgozásra.

"A szikárabb, szenvtelenebb történetmesélés korában Szép Ernő szövege finomsággal, gyermeki játékossággal, lírával, szenvedélyes túlzásokkal mesél, nem kevésbé egyértelműen és kifejezően ütköztetve a szereplőket" - idézte Forgács Péter rendezőt a közlemény.

Az alkotógárda magát a szerelmi viszonyt, annak lelkületét igyekszik láttatni a szerelmes jelenetekben. A zene vezeti, formálja az előadást: kiemeli a két szereplőt az eredeti műből, a férfi-nő viszony esszenciáját erőteljesebbre fogalmazza. Ami a szövegben elhangzik, arra a zene rögtön válaszol, ami a zenében megszólal, arra a két színész reflektál - áll az ismertetőben.

Az előadásnak a Budapest Jazz Club, a KúlArt Produkció állandó játszóhelye ad otthont.

HelyiBudapestzenejazz