2024.02.24, Szombat

Katonaművészek múzsája: Szentendre

2016.01.18. 09:37

Hirdetés

A Honvéd Kulturális Egyesület alkotótáborában készült munkákból nyílt kiállítás a szentendrei Városház Galérián. A kiállításon harminckét alkotó mutatkozik be műfaji megkötöttségek nélkül egy-egy művével. Az akvarellek, olajfestmények, grafikák közös témája városunk, Szentendre.

A Honvéd Kulturális Egyesületet néhány katona alapította 1992 decemberében Kaposváron, hadtörténelmi,  közművelődési,  ifjúsági és képzőművészeti tagozattal. Ez utóbbi működik a legnagyobb létszámmal, melynek tagjai az ország különböző pontjain élnek, de évenként találkozókat és alkotótáborokat szerveznek. A tagozat vezetője B. Tóth Edit művésztanár, akinek látványelvű képeit itthon és külföldön is láthatjuk, és ő maga is oktatja kisebb csoportokban a festés alaptechnikáit. Szentendrén immár ötödik éve vesznek részt az egyesület alkotói a nyári képzőművészeti táborban, ahol a város szépségeit örökítik meg. Ezekből látható most szép válogatás a kiállításon.

A kiállítás-megnyitón Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester beszédében azt a nemes küldetést emelte ki, amellyel a kiállító művészek a haza védelmén túl kulturális kincseink, emberi értékeink megőrzését is támogatják. Bozó Tibor dandártábornok kiállítás-megnyitó beszédében elmondta: az Egyesület egyfajta kulturális híd a társadalom és a honvédség között, s a műveken keresztül szeretnék megmutatni sokszínűségüket.

A megnyitót Oláh Indira csellójátéka foglalta ünnepi keretbe Bach csodálatos muzsikájával. A vizuális és zenei élményt emelte Kóbor Edit egy verssel, melyet szintén városunk, Szentendre ihletett:

„Hideg téglaszagot árasztanak
az ódon falak,
girbe-gurba utcák,
málló vakolat.

Sárga, fehér, piros házak,
barna-tarka tetők,
árvízlátta kanálisok,
rajtuk kopott fedők;
macskajárta sikátorok,
s templomlépcsőn redők.

Sehol egy egyenes,
semmi sem szögletes,
kék ablakok, templomtornyok…

 …ez így tökéletes.”

forrás: szentendreihirek.hu

Galéria

SzentendreKultúraHonvéd Kulturális Egyesület