Keddtől nem lehet párizsinak, vagy virslinek nevezni a húspótlékból készült felvágottakat.
Augusztustól szigorodik az Élelmiszerkönyv, aki virslit és a párizsit vesz az valóban húsból készült terméket kap. Eddig az nem zárta ki az elnevezések használatát, ha a gyártó húscafatot használt a felvágottak készítésekor.
A húscafat ipari kifejezés, azokra a maradványokra utal, amelyeket nem könnyű leszedni egy állat csontjairól. Csak annyi feltétele van a szó termékleírásban való használatának, hogy ne kémiai eljárással készüljön el a cafat. Azonban ez nem zárja ki azt, hogy a csontból, ínból és a rájuk ragadt maradékból álló alapanyagot összezúzzák, majd a pépet egy úgynevezett szeparátoron keresztül passzírozzák át.
Ennek a folyamatnak az eredményét nevezik „csontokról mechanikus úton lefejtett résznek” és adják hozzá a felvágottakhoz. Az új előírásoknak köszönhetően keddtől az aki párizsit, vagy virslit vesz elkerülheti, hogy ilyen terméket egyen.
A BKV Zrt. beruházásában, a SWIETELSKY Építő Kft. és a SWIETELSKY Vasúttechnika Kft. kivitelezésében megvalósult M3-as metró középső állomásainak felújítása elnyerte az Építőipari Nívódíjat. A rangos elismerést idén huszonötödik alkalommal adta át az Építőipari Mesterdíj Alapítvány.
Negyedszázados jubileumához érkezett a magyar természettudományos oktatás egyik legrangosabb kitüntetése: 25. alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. A 2000-ben alapított elismerés 2025-re már 192 díjjal tisztelgett a kiváló pedagógusok előtt, amelyhez a támogatók – az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. – 270 millió forintot meghaladó összegben járultak hozzá. A jubileumi díjátadó idén ismét, a szintén évfordulóját ünneplő Magyar Tudományos Akadémia székházában zajlott, amely felújítását követően immár 200 éve szolgál a hazai tudományos élet központjaként - tudtuk meg sajtóközleményből.