2024.04.20, Szombat

A vásárlók többségének fontos, hogy magyar terméket vegyen

pestpilis.hu

2017.09.26. 12:38

Szinte mindenki megnézi, honnan származik az általa vásárolt élelmiszer, és gyakran előnyben részesítik a magyar termékeket. Többet fizetni értük azonban még kevesen hajlandók.

Hirdetés

A megkérdezettek túlnyomó többsége előnyben részesíti a magyar élelmiszereket a külföldiekkel szemben – derült ki Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Kereskedelem és Marketing Intézetének kutatásából. Csupán 8 százalékuk nem teszi ezt soha, 16 százalékuk viszont mindig, 41,6 százalékuk pedig gyakran részesíti előnyben a hazait az importtal szemben.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. megbízásából készült 550 fős kutatásban kiderült az is, hogy a megkérdezettek nagy része megnézi a vásárolt termékek származási helyét, de ez az érdeklődés eltérő intenzitású. 11 százalékuk mindig, 26 százalékuk pedig az esetek többségében megnézi ezt, 17,1 százalékuk csak az első vásárlásnál, míg 33 százalékuk csak bizonyos esetekben figyeli ezt. Csupán 13 százalékuk mondta azt, hogy sohasem olvassa el a termék származási helyét.

Totth Gedeon, a BGE intézetének igazgatója szerint a magyar fogyasztó azonos vagy alacsonyabb ár esetén választja a magyar eredetű terméket, és csak negyedük hajlandó többet fizetni a hazai eredetű áruért. A magyar termékeket előnyben részesítő válaszadók fele jelölte meg ennek okaként azt, hogy „ismerem az eredetét", illetve hogy „ezzel a magyar gazdaságot támogatom". Csaknem harmaduknál volt szempont, hogy ezzel hazai munkahelyet teremthet, illetve a jobb minőség.

 

Már négyezer terméket láttak el a magyar eredetet igazoló jelöléssel

Benedek Eszter, a Magyar Termék ügyvezetője szerint a Magyar Termék védjegyek iránti gyártói, kereskedői érdeklődés visszaigazolja a kutatás számait, hiszen mára 150 cég 4000 termékén látható ez az eredetet és megbízhatóságot tanúsító jelölés.

A BGE kutatása megállapította, hogy a megkérdezettek körében a termékek eredetének azonosítására szolgáló jelölések közül a Magyar Termék és a Hazai Termék tanúsító védjegy kiemelkedően a legismertebb. Az élelmiszerek származási helyét megnéző megkérdezettek 94 százaléka ismeri a Magyar Termék védjegyet, 88,3 százalékuk pedig már vásárolt is ilyen jelölésű árut. A származási helyet megnéző megkérdezettek 71,3 százaléka a Magyar Termék védjegyes árut megbízhatóbb eredetűnek tartja a többi terméknél.

Az elmúlt időszak gazdasági válsága Európában érezhetően erősítette a fogyasztói etnocentrizmust. Ez ráirányította az érdeklődést a hazai előállítást, eredetet jelölő tanúsítványokra. Totth Gedeon szerint az élelmiszerek területén a védjegyek szerepe különösen fontos, hiszen sok a tömegtermék, amelynél nagy a megkülönböztetés igénye. A magyar élelmiszerpiacon ugyan hatalmas a konkurenciaharc, de Benedek Eszter szerint van olyan közös érdek, amiben érdemes összefognia az egymással egyébként versenyben álló cégeknek.

Országosélelmiszervásárlás