2024.03.28, Csütörtök
A húsvéti ünnepkor a hosszú hétvégére megváltozik a vonatok, Volán buszok és a HÉV-ek közlekedés rendje
Illusztráció: unsplash.com

A húsvéti ünnepkor a hosszú hétvégére megváltozik a vonatok, Volán buszok és a HÉV-ek közlekedés rendje

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

2022.04.13. 10:10

A húsvéti ünnepkor a hosszú hétvégére megváltozik a vonatközlekedés rendje. A vonatok április 14-én a pénteki, 15-én a szombati, 16-án és 17-én az ünnepnapi, 18-án a vasárnapi, 19-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket. A Volánbusz járatok és a HÉV-ek közlekedési rendje is módosul.

Hirdetés

A kiemelt, forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően. A megújult ELVIRA menetrendi keresőben már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet) vonatokat - tájékoztatott róla a MÁV-csoport.

A közlemény szerint a várható jelentős utasforgalom miatt, és a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében, érdemes a jegyváltáshoz igénybe venni az 5 százalékos kedvezményt nyújtó automatákat, vagy 10 százalékos kedvezménnyel az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban.

A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 14-én, csütörtökön 10 órától 18-án, hétfőn éjfélig vehetik igénybe. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményeikkel.

A tavaszi szünetben is – április 14-19. között – használhatják az általános iskolások Kajla útlevelüket.

Minden gyermek, aki ebben az időszakban a jegyvásárlás vagy utazás során felmutatja pecsétgyűjtő sárga Kajla-útlevelét és diákigazolványát (vagy diákigazolványt helyettesítő igazolását és személyazonosság igazolására alkalmas okmányát), korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain. A gyerekeknek elővételben vagy az autóbusz fedélzetén díjmentes Kajla regisztrációs jegyet, a gyereket kísérő szülőknek – szolgáltatótól függően, ha más kedvezményre nem jogosultak – teljes árú vagy 33%-os kedvezményű jegyet kell váltaniuk. A részletek itt tekinthetők meg. 

A közkedvelt bükki célpontot, Szilvásváradot is több vonattal lehet elérni egészen őszig mindennap délelőtt és délután is eggyel több vonat indul az Eger-Szilvásvárad szakaszon.

A hosszú hétvégén lendületet vehet a kerékpáros kikapcsolódás is, ezért a vasúttársaság a bringások számára is friss tájékoztatóval készült, amelyet ide kattintva olvashat el.

 

Volánbusz változások 

A tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején módosul a Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is. Április 15-én nagypénteken a munkaszüneti napon, 16-án a szabadnapon, 17-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon, 18-án, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. A további részletek a Volánbusz honlapján olvashatók: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/38554

A kényelmetlenségek elkerülése érdekében utazásukat lehetőség szerint előre tervezzék meg a www.menetrendek.hu oldalon.

 

MÁV-HÉV változások

Április 14-én a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár.

Április 15-től 18-ig (nagypéntektől húsvéthétfőig) a HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben (kivéve április 16-án a H7-es HÉV-et, aznap szombati menetrend szerint járnak a vonatok).

A menetrendek elérhetők a bkk.hu/menetrendek weboldalon és a BudapestGO utazástervezőben.

OrszágosMÁVVolánbuszHÉVközlekedéstömegközlekedéshúsvét