2024.04.19, Péntek

Ezek a kerékpárutak épülnek meg jövő nyárra a megyében

magyarepitok.hu

2018.01.09. 11:14

Országszerte 3,6 milliárd forintból jöhetnek létre a már építési engedéllyel rendelkező szakaszok, elsősorban az ország középső és keleti felén.

Hirdetés

Egy tavaly év végi kormánydöntés alapján 3,6 milliárd forint jut az olyan kerékpárutak megépítésére, amelyek már építési engedéllyel rendelkeznek, így kivitelezésük azonnal indítható - jelentette be Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos kedden. Mint mondta, ezek a szakaszok kiegészítik a már meglévő létesítményeket, s az eddigi nyugat-magyarországi túlsúllyal szemben most több északi, keleti és Pest megyei beruházás kapott támogatást.

A kivitelezési közbeszerzési eljárások elindítása néhány héten belül várható, miután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minden részletet egyeztetett a Magyar Közúttal, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt-vel, az önkormányzatokkal és az Országos Vízügyi Főhatósággal – mondta a kormánybiztos. Elkészülésük várhatóan 2019 nyarára tehető.

A támogatott beruházások közül ezek épülnek Pest megyében:

  • Pomáz – Szentendre: a Dera-patak mentén, annak töltésén, a 1112. számú főút északi oldalán, az EuroVelo6-hoz csatlakozva épül.
  • Fót: az országos hálózathoz csatlakozó fóti kerékpárút fejlesztése.
  • Ipolydamásd: a Duna bal partján futó EuroVelo6 Szob-Ipolydamásd hiányzó szakasza, amely megteremti a kapcsolatot a szlovák oldallal, mert Ipolydamásd és Helemba között híd is épül 2020-ig.
  • Ráckeve – Szigetbecse – Makád: az árvízvédelmi szakaszon belül 12,4km hosszan a Gyálai rámpa és a Ráckeve belterület között, a töltés koronáján jön létre.

 

Révész Máriusz és Szilvai József Attila az NFM épületében tartott keddi sajtótájékoztatón.

300 millió forintból indulhat a további tervezés

A kormánybiztos arról is beszámolt, hogy egy tavaly decemberi kormányhatározat értelmében 300 millió forint támogatást kapott számos engedélyezési szintű kerékpárút terv elkészítése. Így amint rendelkezésre áll a kivitelezésükre fordítandó pénz, azonnal indulhat majd a munka.

Ezek közül az alábbi útvonalak tervezése indulhat el a megyében:

  • Rákos-patak menti kerékpárút
  • az EuroVelo14 hiányzó szakaszai
  • az EuroVelo Budapest-Mohács közötti hiányzó szakaszainak tervezése.

 

A Magyar Közút üzemeltetésébe kerütlek a külterületi kerékpárutak

A hazai kerékpárutak hatékonyabb üzemeltetése érdekében a kormány – korábbi terveivel megegyezően - arról döntött, hogy a belterületi utakat leszámítva a magyar kerékpárút hálózat legfontosabb elemeit a Magyar Közút Zrt. üzemeltetésébe helyezi – mondta Révész Máriusz.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszámolt róla, hogy a forrás erre már a 2017-es költségvetésből rendelkezésre áll: a közel 1100 kilométernyi úthálózathoz, amit első ütemben átvesznek, 2,054 milliárd forintot kaptak a kormánytól. Ebből 531 millió forintot gépesítésre fordítanak, a fennmaradó 1,523 milliárd forintot pedig az utak üzemeltetésére, fenntartására.

Révész Máriusz kiegészítette mindezt azzal, hogy a 2018-as költségvetésben további 1 milliárd forintot ítéltek meg erre a célra, tehát, mint fogalmazott, az eddigi nullával szemben idén több mint 3 milliárd forintot fordíthatnak majd a kerékpárhálózat működtetésére.

Galéria

SzentendrePest megyekerékpárútFótPomázRáckeveMagyar Közút Nonprofit Zrt.Ipolydamásd