2024.04.20, Szombat

A vándorsólyom 2018 madara

mti, pestpilis.hu

2018.01.02. 15:29

A magyar őstörténetből is ismert ragadozómadár 1964-ben halt ki hazánkban, azonban 2007-ben sikeresen visszatelepítették.

Hirdetés

Miután már több mint 10 éve, 1997 óta újra költ a vándorsólyom hazánkban, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az év madarának választotta 2018 első hetében.

A szédületes sebességekre képes ragadozómadár a magyar őstörténetből ismert turul és kerecsensólyom rokona, eredeti török eredetű neve ákos volt, ezt kezdték el később személynévként használni. A madár rendkívül sok helyen megtalálható: az Antarktisz kivételével minden kontinensen fészkel.

 

Wikimedia

A vándorsólyom kietlen sziklaszirteken szokott költeni és főként repülő madarakra vadászik: se a veréb, se a liba, de még a varjak sem kerülhetik el éles karmait. Áldozatát rendszerint a magasból indított, erőteljes szárnycsapásokkal gyorsított, akár a 320 kilométer/órás sebességet is elérő támadással kapja el vagy rúgja meg úgy, hogy az sérülten a földre zuhan.

Az elsősorban hegyvidéken élő faj magyarországi populációja a Kárpátokban fészkelő állomány szélét képezi. A történelmi időktől kezdve egészen 1964-es kihalásáig költött hazánkban, az utóbbi évtizedben történt újbóli megtelepítése fontos sikert jelent.

OrszágosMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettermészetmadarak